MENETLER KÖYÜ MÜTEVELLİ  HEYETİ BASKANI VE KÖY İMAMI
                                  CAMİNİN HAZİRESİNDEN BİR GÖRÜNÜŞ
                                   CAMİNİN AVLUSUNDA ESKİ BİR KUYU BİLEZİĞİ
                               ESKİ ZAMANLARIN HATIRALARI KUYU BİLEZİKLERİ
                       HAZİREDE OSMANLI DÖNEMİ MEZAR TAŞLARINDAN BİR TANESİ
                           ÜZERİ KABARTMALI VE BOYALI BİR MEZAR TAŞI
 CAMİNİN KÖPRÜSÜNDE BULUNAN İLK TAMİR TARİHİNİ BİZLERE ANLATAN TEK YAZILI BELGE 1826 YILINDA AMELE LENGERLİ OĞLU İSMAİL.SAHİP VE MALİK HATİP İSMAİL
SENE  1241  R.

HAZİREDE 230 TANE MEZAR TAŞI BULUNMAKTA.

Cami hazireleri nedir?
Hazire camii,tekke,türbe mescid gibi dini yapıların yan taraflarında olan ve genellikle o bölgenin önde gelenlerinin mezarlarının bulunduğu mezarlıklara verilen isimdir.Bu mezarlıklarda genelde varlıklı kişilerin mezarları olduğundan buradaki taşlar sanat eseri niteliğindedir el işçiliğinin en güzel örneklerini bulmak mümkündür.
Uzun bir zamandır yaptığım gözlemlerimde malesef Batı Trakya köylerindeki hazireler bakımsız bir durumda buradan sizlere örnek bir hazireyi Menetler köyü camii haziresini anlatmak istiyorum.
Menetler köyü Sirkeli köyünün 4 km. doğusunda yer alan bir tepenin üzerine kurulmuş bir köydür.
2001 sayımlarında 374 kişilik nufusa sahiptir.
Menetler imamı ve mütevelli heyeti baskanı Ali bey köy imamı ile  yaptığımız görüşmede cami ve hazirenin bugünkü görüntüsünü alması için bütün köylü birlik olarak gereken temizliği ve düzenlemeleri  yapmışlar,haziredeki eski ağaçları kurudukları  için 2005 yılında keserek hazirenin tamamına cam ağaçları ekerek bugunkü haline getirmişler,cami imamı gereken temizliği ve bakımı devamlı yapmakta olduğunu belirtirken atalarımıza olan saygıyı ve gereken değeri verdikleri dile getirdi.
Mütevelli heyeti baskanı yapılanları  el birliği ile gerçeklesitirdiklerini toplum birlik olursa yapamıyacakları birseyin olmadığını dile getirdi.
Bizlerde kendileri kutluyoruz.
Batı Trakya'da böyle güzel ve bakımlı Camileri görmek bizleri cok amam çok mutlu etmekte.
Gümülcine Eski Camii'nin Haziresine Tuvalet yapma gafletinde girişiminde bulunanlara örnek olması dileklerimle,Camilerimiz ve bahceleri bakımları ile topluma örnek olması gereken yerlerdir.

ARTIK BİZLERDE YAPTIKLARIMIZLA VE YAPACAKLARIMIZLA TOPLUMA ÖRNEK OLMALIYIZ.
AZINLIK ÖNDE GELENLERİ VE DİN GÖREVLİLERİ BİR AN ÖNCE BU İŞLERE EL ATARAK CAMİLERİMİZE GEREKEN DEĞERLERİ VERMELERİ DİLEKLERİMLE....








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GÜMÜLCİNE BÜYÜK SİRKELİ KÖYÜ (ΦΙΛΛΥΡΑ)

DİMETOKA SEYYİD ALİ (KIZILDELİ)SULTAN TEKKESİ DERGAHI