AZIKLIK TARİHİ VE KÜLTÜRÜ MÜZESİNİN İLK ADIMLARI ATILMAYA BAŞALDI.

BATI TRAKYA TÜRKLERİ ARAŞTIRMA MERKEZİ
ZENTRUM FÜR DIE STUDIEN DER WEST-THRAKISCHEN TÜRKEN
RESEARCH CENTER FOR WESTERN THRACE TURKS
Κέντρουν Σπoυδών Τούρκων της Δυτικής Θράκης

Familienverein der West - Thrakischen Türken in Bayern e. V 10157 Gründung: 22.03.1981. SchopenhauerStr. 105 80907 München Tel/Fax: 0049 89-356 58 313 saricali1947@hotmail.com www.battam.org


BATTAM
(Batı Trakya Türkleri Araştırma Merkezi)

BATTAM BASIN DUYURUSU
(Batı Trakya Türkleri Araştırma Merkezi)

Almanya-Münih 02. 09. 2010

Değerli BATTAM’lılar ve Sevgili Batı Trakyalı Hemşehrilerimiz;

Kısa adı BATTAM olan Batı Trakya Türkleri Araştırıma Merkezi, Batı Trakya’da bugüne kadar yapılması gereken ve geç kalınmış bir konu “AZINLIK TARİHİ VE KÜLTÜRÜ MÜZESİ” üzerinde çalışmalar başlatmak istemektedir…

Bu çalışmayı siz saygı değer kardeşlerimizle ve gerekse Batı Trakya’daki sağduyulu Yunanlılarla da paylaşmak istemekteyiz. Bu konuda uzman olan arkadaşlarımıza ihtiyaç olduğu da bir gerçektir. İnanıyoruz ki şu an Batı Trakya’da bu konuya sahip çıkacak ve her şeyin üstesinden gelebilecek yetişmiş insanlarımızın ve elemanlarımızın olduğu da bir gerçektir.

Öyle inanıyorum ki, bu uzman ve sağduyuya sahip olan Batı Trakya insanımızın desteğiyle bu güzel talebimizi dünya insanlığının hizmetine sunmak için elbet de sahip çıkanlar olacaktır...

Bu konuyu, basın ve yayın aracılığıyla Batı Trakya ve dünya kamuoyuna duyuruyoruz. Bu konuda müze binası, eşya, giysi, sanatsal değerleri olan aletler vs. gibi konularda emek sarf etmek ve fikir üretmek isteyen uzman kişilerin, BATTAM Genel Merkezine münacat etmeleri rica olunur.

BATTAM bünyesinde bu konuda uluslar arası sahada faaliyet gösteren uzmanlarımız arasında “Proje Geliştirme ve Uygulama Komitesi” oluşturuldu ve bu konuda bir ön çalışma da başlatıldı. Bu duyuru bir ön çalışma ürünüdür. Daha sonraki oluşum ve projelerimiz basınımız aracılığıyla halkımızın bilgisine ve beğenisine sunularak, halkımızın ve Yunan kamuoyunun her türlü desteği talep edilecektir.

Bu kurulacak olan müzemizin oluşması için, her türlü desteği sağlamak amacıyla, BATTAM Genel Merkezine müracaat eden arkadaşlarımız da “Proje Geliştirme ve Uygulama Komitesi”ne dahil edileceklerdir. Bu komite de yer alacak olan arkadaşlarımız tamamen gönüllülük esaslarına dayanarak çalışmalarını sürdüreceklerdir.

“Proje Geliştirme ve Uygulama Komitesi”nin hazırlamış olduğu proje, daha sonra BATTAM Basın Bürosu aracılığıyla dünya kamuoyuna duyurulacaktır. Ayrıca bu projemizin gerçekleşmesini sağlamak için, ilk başta ülkemiz olan Yunanistan ve garantör ülkemiz olan Anavatan Türkiye Cumhuriyeti ilgili mercilerinin sahip çıkmasını istiram ediyoruz. Ümit ediyoruz ki, bu girişimimiz Yunanistan ve Türkiye arasında var olan dostluğumuzun da, daha fazla artmasına vesile olacaktır.

Bu projemize artı destek sağlanması amacıyla, Lozan Antlaşmasında Batı Trakya Trükleri’nin Yunanistan’da kalmasına imza atan garantör ülkeler, Avrupa Parlamentosu ve bu konuda hizmet sunan kurum ve kuruluşların da destekleri talep edilecektir.

Asıl amacımız, Yunan ilgili mercilerinin bu konuya sahip çıkmalarını ve bahse konu malzemelerimizi sergilemek üzere bir müze binası tahsis etmelerini, burada çalışacak olan elemanların maaşlarının ve diğer giderlerin de karşılanmasını istiram ediyoruz.

Yaptığımız bir ön çalışma neticesi Gümülcine’de (Komotini) bahse konu müze için iki ayrı yapıyı örnek olarak ekleyebiliriz. Hasan Hatipoğlunun evi ve Gümülcüne (Komotini) meydanındaki Osmanlı Hanı.

İrtibat: battam1995@gmail.com; saricali1947@hotmail.com; bebttab@hotmail.de

Amacımız, bu güzel hizmeti tüm dünya insanlarıyla paylaşmaktır…

Etnografya nedir?

Etnografya daha önceki zamanlarda insanların yaptıkları ve günümüzde yapımları tamamen yok olmuş sanatsal değeri olan aletler, giysiler, günlük hayatta kullandıkları tüm eşyaların nasıl yapıldıklarını, nasıl kullanıldıklarını ve ne işe yaradığını anlatan bir bilimdir.

Etnografya müzesi nedir?

Belirli bir bölgede belirli bir kültürün nasıl yaşadığını, neler yaptığını, nasıl yaşadığını bizlere görsel olarak anlatan o toplumun kullandığı eşyaların, kullanıldıkları dönemlerde nasıl yapıldığını, ustaların nasıl ve ne aşamalardan geçirilerek son haline getirildiği gösteren müze türüdür.

Batı Trakya’da neden bir etnografya müzesine ihtiyaç vardır?

Batı Trakya Türk azınlığı gelişen dünya düzeni ve teknolojik yeniliklerin içerisinde, geleneklerini, göreneklerini, örf ve adetlerini derneklerde düzenlenen çeşitli etkinliklerin dışında ata kültürünü unutmaya başlamıştır. Bu gelenekleri ve yöremizdeki geçmiş dönem yaşam biçimlerini yansıtacak, Osmanlı dönemi ve sonrası Batı Trakya Türk Kültürünü tanıtacak bir etnografya müzesine ihtiyaç vardır.

Bölge kültürünün tanıtımına yardımcı olacak ve dünya toplumlarıyla aramızda görsel bir bağ kuracak olan “AZINLIK TARİHİ VE KÜLTÜRÜ MÜZESİ” yetişen gençlerimize, bir zamanlar Batı Trakya’daki hayatın nasıl olduğunu, insanların nasıl çalıştıklarını, sosyal yaşamlarını, ev hayatlarını, yöresel kıyafetlerini, yemeklerini, kullandıkları eşyaları, tanıyarak atalarının yaşam biçimlerini unutmamalarını sağlayacaktır.

Batı Trakya Türk azınlığının kendi özgü bir kültürü ve bir yaşam biçimi vardır. Bu kültürün içinde gönümüzde yok olmuş kilim-kumaş dokumacılığı, ahşap işçiliği (tahta kaşık, yatık, yayık v.s.), eski çiftçilik aletleri (kara saban, döven v.s), dönemin giysileri ve bunlara ekleyebileceğimiz yok olmaya yüz tutmuş kültür miraslarımız.

Bu miraslarımızı gençlerimize, çocuklarımıza, Batı Trakya’yı ziyaret eden misafirlere, bilim adamlarına kısacası bizi dünyaya tanıtacak, yılın her zamanı ziyarete acık bir kurum olarak hizmet verecek, ata kültürümüzün devamını sağlayacak, dönemlik kurslar düzenleyerek yok olmasını engellemek için bir müzeye ihtiyaç vardır.

Batı Trakya Türk azınlığı gelişen dünya düzeni ve teknolojik yeniliklerin içerisinde, geleneklerini, göreneklerini, örf ve adetlerini derneklerde düzenlenen çeşitli etkinliklerin dışında ata kültürünü unutmaya başlamıştır. Bu gelenekleri ve yöremizdeki geçmiş dönem yaşam biçimlerini yansıtacak. Osmanlı dönemi ve sonrası Batı Trakya Türk Kültürünü tanıtacak bir etnografya müzesine ihtiyaç duyulduğuna inanıyorum.

Bölge kültürünün tanıtımına yardımcı olacak ve iki toplum arasında görsel bir bağ kuracak olan “AZINLIK TARİHİ VE KÜLTÜRÜ MÜZESİ” yetişen gençlerimize, bir zamanlar Batı Trakya’daki hayatın nasıl olduğunu, insanların nasıl çalıştıklarını, sosyal yaşamlarını, ev hayatlarını, yöresel kıyafetlerini, yemeklerini, kullandıkları eşyaları, tanıyarak atalarının yaşam biçimlerini unutmamalarını sağlayacaktır.

Saygılarımızla

Dr. Özkan HÜSEYİN
BATTAM Başkanı
BEBTTAB Onursal Başkanı
ABTTF Kurucu Üyesi
Beynlhalk İlim Merkezi Yunanistan Sorumlusu

İrtibat: battam1995@gmail.com; saricali1947@hotmail.com;

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GÜMÜLCİNE BÜYÜK SİRKELİ KÖYÜ (ΦΙΛΛΥΡΑ)

DİMETOKA SEYYİD ALİ (KIZILDELİ)SULTAN TEKKESİ DERGAHI