BATI TRAKTA’DA BİR İLK HERKESİN GÖNLÜNDE OLAN FAKAT HİÇ KONUŞULAMIYAN KONU!!!!!! ‘AZINLIK TARİHİ VE KÜLTÜRÜ MÜZESİ’



BATTAM’ın önderliğini yaptığı tarihi bir proje.

Uzun bir aradan sonra yine sizlerleyim,bu süre içinde azınlığımızı ilgilendiren çok güzel bir araştırmayı bitirdim.Aldığım eğitimin önemli kısmını oluşturan müzecilik bana  azınlığın en büyük eksiklerinden ve en önemlilerinden bir tanesi  olan azınlık kültürünü dünyaya tanıtacak bir ‘ETNOGRAFYA MÜZESİ’…….
Neden, AZINLIK TARİHİNİ VE KÜLTÜRÜNÜ gösterebileceğimiz bir müzemiz yok?.
Uzun araştırmalar ve görüştüğüm bir çok uzmanla yaptığımız incelemeler sonunda bu konuda daha önce çalışmalarda bulunmuş akademisyenlerle yaptığımız incelemeler sonunda  AZINLIK TARİHİ VE KÜLTÜRÜ MÜZESİ yapılmasında hiçbir engel bulunmadığını sizlere bildirmekten gurur duyarım.
Bu aratırmalarımız sonunda hazırladığımız  proje BATTAM(Batı Trakya Türkleri Araştırma Merkezi)tarfından destek buldu ,bu güzel girişimi destekliyerek uluslar arası platformda duyurdukları için ve sonuna kadar desteklerini bizlerden çekmiyeceklerinin gazantisini vermişlerdir.
Bu güzel girişime destek verecek azınlık basını,azınlık dernekleri ve azınlık önde gelenleri,coğunluk basını,coğunluk kurumları ve bütün azınlık mensuplarının bilgisine saygılarımla sunarım.
Çok kültürlü bir bölgede yaşadığımızdan dolayı  çocuklarımızın kendi kültürünü tanımasını ve unutmamasını sağlıyacak çok önemli bir sosyal projedir.
Bölgeyi ziyaret eden yabacılara,resmi misafirlere,Yunanistan ve dünyanın dört bir tarafından gelen tüm ziyaretçilere kendi kültürümüzü görsel olarak gösterebileceğimiz,anlatabilecemiz,atalarımızın nasıl yaşadığını, neler yaptığını,neler giyfiğini,hangi aletleri nasıl kullandığını,ve bunlara benzer onlarca etnografik mirası tüm dünya ile paylaşma olanağımız olacaktır.



Peki nedir Etnografya biraz bu konuda bilgi verelim.
Etnografya:
 Etnografaya geçmiş  zamanlarda belirli bölgelelerdebelirli bir kültürün parçası insanların yaptıkları ve günümüzde yapımları tamamen yok olmuş veya yok omak üzere olan aletler,giysiler,günlük hayatta kullanılan  eşyaların nasıl yapıldıklarını,nasıl kullanıldıklarını,ne işe yaradığını  anlatan bizlere atalan bilimdir.
Etnografya müzesi nedir?
Belirli bir bölgede belirli bir kültürün nasıl yaşadığını,neler yaptığını, bizlere görsel olarak anlatan, o toplumun kullandığı eşyaların,kullanıldıkları dönmelerde nasıl yapıldığını ustaların nasıl ve ne aşamalardan geçirilerek son haline getirildiği gösteren müze türüdür.
Batı Trakya’da neden bir etnografya müzesine ihtiyaç vardır?
Batı Trakya Türk azınlığı gelişen dünya düzeni ve teknolojik yeniliklerin içerisinde,geleneklerini,göreneklerini,örf ve adetlerini derneklerde düzenlenen çeşitli etkinliklerin dışında ata kültürünü unutmaya başlamıştır.Bu gelenekleri ve yöremizdeki geçmiş dönem yaşam biçimlerini yansıtacak, Batı Trakya Türk Kültürünü tanıtacak bir etnografya müzesine ihtiyaç vardır.
Bölge kültürünün tanıtımına yardımcı olacak ve dünya toplumlarıyla aramızda görsel bir bağ kuracak olan AZINLIK TARİHİ VE KÜLTÜRÜ MÜZESİ  yetişen gençlerimize,bir zamanlar Batı Trakya’daki hayatın nasıl olduğunu,insanların nasıl çalıştıklarını,sosyal yaşamlarını, ev hayatlarını,yöresel kıyafetlerini,kullandıkları eşyaları,tanıyarak atalarının yaşam biçimlerini unutmamalarını sağlayacaktır.

Batı Trakya Türk azınlığının kendine özgü bir kültürü ve yaşam birçimi vardır.Bu kültürün içinde gönümüzde yok olmuş kilim-kumaş dokumacılığı,ahşap işciliği(tahta kaşik,yatık,yayık v.s.),eski çiftçilik aletleri(kara saban,döven v.s),dönemin giysileri ve bunlara ekleyebileceğimiz yok olmaya yüz tutmuş kültür miraslarımız.
Bu miraslarımızı  gençlerimize, çocuklarımıza,Batı Trakya’yı ziyaret misafirlere,bilim adamlarına,  kısacası tüm dünyaya tanıtacak,yılın her zamanı ziyarete acık bir kurum olarak hizmet verecek,ata kultürümüzün devamını sağlıyacak dönemlik kurslar düzenliyerek yok olmasını engellemek için bir müzeye ihtiyaç vardır.
Gelecek kuşaklara kültürümüzü aktaracak ve bizleri daha gelişmimiş bir toplum haline getirecek bu sosyal projeyi sizlerin bilgisine sunmaktan gurur duyarım.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GÜMÜLCİNE BÜYÜK SİRKELİ KÖYÜ (ΦΙΛΛΥΡΑ)

DİMETOKA SEYYİD ALİ (KIZILDELİ)SULTAN TEKKESİ DERGAHI