ESKİ CAMİİ’YE NE OLUYOR!!!!!!!......



Gümülcine’nin en eski camilerinden biri olan Eski Camiİ bugünlerde hummalı bir calışma içerisinde,geçmişten günümüzde birçok tarihi olaya şahitlik yapmış olan kentimizin bu güzide eseri sıvanmaya(ne yazik ki) başladı..........
İsminden dolayı birçoğumuz Gümülcine Yeni camii nin daha sonra yapıldığını zanneder fakat Eski Camiden 25 yıl kadar daha önce yapılmıştır.Bulundugu mahalle Cami-i Atik mahallesi oldugu için Eski Camii adını almıştır..
Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde Eski Camii 1608-1609 yılları arasında yapıldıgından bahsediyor.Etrafında ki Evrenos Paşa İmareti ve kuzeyindeki hamamla şehrin ve çarşının ortasını süslemektaydi.
Eski kaynaklara göre ilk tamirini 1678 yılında geçirmiştir.Arastırmacı Michael Kiel yaptığı araştırmada 2.Abdülmecid döneminde genişletilerek bugünkü görüntüsünü almıştır.En büyük zararı 1912 Balkan Savaşı’nda almıştır.Bulgarlar tarafında yağmalanmış içindeki suslemeleri tahrip etmişler,minaresini yıkmışlar kiliseye uygun hale getirmişler ve 6 yıl boyunca kilise olarak kullanılmıştır.1919 yılında Fransızlar Trakyadan çıkmadan önce.azınlık ileri gelenlerinin başvurusu üzerine Fransız general Sharpi tarafından tekrar Türk cemaatına geri verilmiştir. Tek şerefeli olan minaresi 1919 daki tamirde bugün ki iki şerefeli halini almıştır.2002 Yılında içi Kütahya çinileriyle süslenmiştir.
Bugünlerde tekrar bir dış cephe tamiratına giren camii malasef ki özensizce ve dikkatsizce tamir ettiriliyor.Yetkililer bu eserin korunmasına hiç dikkat etmeden hazır sıva ve diş cephe boyalarıyla aslında cıkararak, tarihi yapının aslının dışında bir çehreye bürünmesine göz göre göre seyirci kalıyolar.
Herşeyde yaptığımız yalnışlıkları tarihimizin bir parçası olan eserlerimizdede yapıyoruz NE YAZIK Kİ;....
Hata işi alan şirkette değil işi veren kurumda, aslında bir suç tarihi esere aslının dışında bir uygulama yapmak, Kanunlarla yasaklanmıştır.Ama ne hikmetse bu işte yasaklar uygulanmıyor.Herşeye karşı çıkan azınlık önde gelenleride böyle birseyin yapılmasına seyirci kalıyolar, ne yazık ki zaten ne zaman kalmadılar ki ............
BİR GÜN TARİH BUNLARIN HESABINI SORACAK, AZINLIKTA SORACAKTIR...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GÜMÜLCİNE BÜYÜK SİRKELİ KÖYÜ (ΦΙΛΛΥΡΑ)

DİMETOKA SEYYİD ALİ (KIZILDELİ)SULTAN TEKKESİ DERGAHI