YAPARKEN YIKMAK,,,

YAPARKEN YIKMAK
Zor iştir tarihi bir eseri korumak, tarihe sahip çıkmak, onu yaşatmak .
Çok kolaydır görünen bir viraneyi yıkıp yerine yeni taş blok yapmak, içinde yaşanmış binlerce hikaye ve anıyı barındıran bir eseri yok etmek… Yeni nesillere geçmişimizi anlatacak orijinalliğini korumuş bir eser bırakmak ise tahmin edilenden zor iştir.
Yaşları hepimizden çok büyük, belki de büyük büyük babamızın bile önünden geçerek pencerelerine baktığı bir binayı yok etmek veya değiştirmek, aslından çıkarmak “modernite” denilen saçma bir akımın kollarına atmak, kim bilir belki de “modern bir uyanıklık” yapmaktır.
Ekonomik açıdan eskiyi korumak zor iş olabilir. Çünkü mimari restorasyon için herkes ‘kim uğraşacak’ der… O kadar çizim yap, proje hazırla, sıva analizi çıkar, taş analizi yaptır, aslına uygun veya yakın malzemeyi bul, bunların uygulamasını yaptır, ağır iştir eskiyi ilk günkü haline getirmek…
Hiç birimizin görmediği savaşlara şahitlik etmiştir oysa o virane duvarlar… Belki kurşun yemiştir ama ölmemiştir.
Hayat bir savaşsa bu hayattaki en zor savaşı veren geçmişimizin bize mirası olan eserlerimize daha çok dikkat etmemiz gerekir. Bunları yaşatmak için elimizden geleni yapmamız gerekirken, hayatımızı bir ekrana bağlayan bilgisayarlardan sanal olarak göstermek ne derece tatminkar olabilir? Gezerek, tarihimizin bir parçasına dokunarak anlatmak kadar güzel ne olabilir?..
Yapalım derken yıkmayalım…
Bir tamirat (restorasyon) yapılacaksa aslına en yakın haline getirelim ki geçmişte nasılsa bugün de aynı ihtişamıyla buram buram tarih kokan, bakınca geçmişimizi gösteren bir eser görelim. Bugünkü mimar, mühendis arkadaşlarımız da eski bir eser restorasyonu yapacakları zaman yaptırmak isteyen kuruma bu konu hakkında bilgi vermeli ve yapacakları işi detayıyla açıklamalı ve uzmanlarla çalışmadır. Tarihi eser sahipleri, vakıf yöneticileri, eser sahibi kurum ve dernek yöneticileri yaptıkları projelerle kendileri de tarihe olan borçlarını ödemelidirler.
Tarihi borç, ancak ve ancak ona sadık kalarak ödenebilir. Yoksa bir Vandal’dan farkınız kalmaz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BATI TRAKYA’DAKİ OSMANLI KÖPRÜLERİ

GÜMÜLCİNE BÜYÜK SİRKELİ KÖYÜ (ΦΙΛΛΥΡΑ)